Gdje kupiti

Proizvodi su dostupni u online trgovini Vitashop.hr i u većim Interspar trgovinama.

Virusi

Za većinu virusa nemamo lijek, ali cjepivom, kao npr. protiv gripe, u tijelo se unese oslabljeni virus i na taj način organizam se potiče na stvaranje antitijela. Tako će u slučaju buduće infekcije, organizam imati spremnu obranu protiv tog virusa i spriječiti njegovo širenje. Kad imunološki sustav primijeti prisustvo virusa, pokrenut će proizvodnju antitijela koji će se vezati na virus i uništiti zahvaćenu stanicu.

Najčešći virusi

Obična prehlada

Najčešće je posljedica zaraze adenovirusom, koronavirusom ili rinovirusom.

 

Prehlada je jedna od najčešćih virusnih infekcija. Osoba je zarazna nekoliko dana prije pojave simptoma i do dva tjedna nakon.

Gripa

Virus influence je uzročnik sezonske gripe.

 

Osoba je zarazna od prvog dana pojave simptoma pa do 3 do 7 dana nakon. Najbolji način prevencije je svake godine primiti cjepivo protiv gripe.

Crijevna viroza (gastroenteritis)

Ovu bolest uzrokuju virusi kao što su rotavirus i norovirus.
 

Riječ je o vrlo čestoj i iznimno zaraznoj infekciji. Simptomi su povraćanje i proljev.

Vodene kozice

Uzročnik je varicella zoster, a zaraza se uglavnom širi među djecom.

 

Ovaj virus je vrlo zarazan za one koji ga nisu preboljeli u djetinjstvu, a nisu ni cijepljeni protiv njega. Širi se izravnim kontaktom osipom, kašljem ii kihanjem. Simptomi traju 5-10 dana.

Kako se virusi šire?

Virus se prenosi s osobe na osobu na nekoliko načina:

Kad se nalaze izvan tijela, virusi mogu neko vrijeme, ovisno o tome koje su vrste, preživjeti na različitim površinama. Njima je također moguće zaraziti se ako dođe do izravnog kontakta s površinom na kojoj se nađu.

Kad se nalaze izvan tijela, virusi mogu neko vrijeme, ovisno o tome koje su vrste, preživjeti na različitim površinama. Njima je također moguće zaraziti se ako dođe do izravnog kontakta s površinom na kojoj se nađu. Duljina razdoblja koje virus može preživjeti izvan tijela ovisi o nizu čimbenika kao što su vrsta virusa, površina, količina vlage i temperatura. Virusi obično dulje preživljavaju na neporoznim površinama (npr. radnim površinama, pločicama i plastičnim predmetima) nego na poroznima, kao što su tkanine i maramice. Što je virus dulje vrijeme izvan tijela, to je manja mogućnost zaraze.

Brojna su mjesta u našim domovima na kojima se vole skrivati neprijateljski mikrobi uključujući bakterije i viruse. Ova područja možete redovno održavati dezinficiranim ako pri ruci uvijek imate boce s raspršivačem u kojoj ste napravili otopinu Zoflore u omjeru 1:40. Ne zaboravite: Kvake, prekidači za rasvjetu i daljinski upravljači najveći su rasadnici virusa. Svakodnevno s njima u kontakt dolaze brojne ruke, a često ih se zanemaruje pri čišćenju, iako je poznata činjenica da neki virusi mogu preživjeti na površinama i 24h.

DOKAZANO JE DA ZOFLORA UBIJA VIRUS COVID-19! SAZNAJTE VIŠE

Naziv: STADA d.o.o. | Adresa: Hercegovačka ul. 14, 10000, Zagreb | Država: HRVATSKA | Kontakt: | Email: hrinfo@stada.com | Telefon: +385 (0) 1 3764 111 | OIB: 63608791724 | Matični broj: 01751344 | MBS: 080467260 | Banka: HR10 23600001101912527 | BIC/SWIFT: ZABAHR2X | Banka: ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb |

Datum zadnje izmjene: lipanj 2024.